O bună pregătire psihică, emoțională și bazată pe cunoștințe solide, cu siguranță va face diferența în ceea ce privește pregătirea unui examen și atingerea obiectivului vizat.
- Evită efortul suplimentar făcut pe ultima sută de metri, fiindcă suprasolicitarea și stresul își vor spune cuvântul.
- Stabilește-ți un program de lucru pe care să-l și respecți, dar nu uita de pauzele de relaxare, cu precădere prin odihnă activă: sport, ieșiri în natură, discuții cu oameni dragi
- Pentru a reține cât mai bine informațiile, evidențiază-le folosind markere colorate, adaugă post-it-uri cu notițe explicative, fă conexiuni între noțiuni, scheme logice, astfel încât să înțelegi tot ce înveți.
- Aprofundează teoria exersând variante de examen și probleme specifice disciplinei; e bine să știi din timp cum este structurat examenul și care este tipul întrebărilor.
- Pregătirea unui examen presupune să repeți constant noțiunile învățate anterior, pentru că “Repetiția este mama învățării”
- Mediul în care înveți să fie bine oxigenat, curat, liniștit, iluminat corespunzător, iar factorii perturbatori (telefon în special) să fie ținuți cât mai la distanță. Fă-ți ordine pe birou, pentru că un birou aglomerat înseamnă o minte dezorganizată și obosită.
- Dezbate subiectele mai dificile cu colegii sau profesorii tăi, pentru a-ți clarifica nelămuririle și a obține perspective noi asupra unor subiecte.
- Mănâncă sănătos, dormi minim 8 ore noaptea, nu te culca mai târziu de ora 11, pentru că ai nevoie de “O minte sănătoasă într-un corp sănătos”.
- O stimă de sine ridicată și gestionarea eficientă a stresului și a emoțiilor, contribuie cu siguranță la obținerea performanței dorite. Ai încredere că vei reuși fiindcă ai depus efortul necesar unei învățări eficiente.
Spor la învățat și multă baftă!